Török torony

Az 1566. évi ostromot követő török építkezések során jöhetett létre a gyulai várral szemben álló kastély ma is álló, támpillérekkel megerősített, dongaboltozatos kapuépítménye. Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc toronnyá alakíttatta a vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionált kaput, melyet törtvonalú, vörösre festett sisak koronázott. A messzire látszó kapuzat a főúri reprezentáció, a hatalom, az ősi eredet kifejezésére szolgált. A 19. század elején a külsejében átalakított építmény az Almásy-kastély elemévé, s ezzel az arisztokrata családi élet, a privátszféra részévé vált.

Az esetenként Huszár-toronynak is nevezett épületrész időszaki jelleggel biztosít helyet kortárs képzőművészeti tárlatoknak.

Aktuális időszaki tárlat

Lous Stuijfzand kiállítása

2018. Április 28-tól ismét egy igazán friss, haladó szellemű kiállításnak ad otthont a Török torony.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponthoz tartozó, több évszázados múlttal rendelkező építményben egy holland alkotó, Lous Stuijfzand bronzszobrai tekinthetők meg. A művésznő Magyarországot tekinti második otthonának, élete jelentős részét immár több mint két évtizede itt tölti.

Bővebben: gyulakult.hu
Gyulakult

Aktuális programok

Száz és száz esemény a magyar kultúra városában. Bővebb infók a művelődési ház rendezvényeiről, az Almásy-kastélyhoz, a várhoz, az Erkel emlékházhoz köthető történésekről és az Erkel Ferenc Múzeum érdekességeiről, a Vigadó, a Rondella Terasz programjairól, a Kohán Képtár kiállításairól, a Ladics-ház történeteiről, mindenről, ami gyulai.
Aktuális programokért, irány a gyulakult.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Ajánlott minimum felbontás : 1366x768