Időszaki kiállítás

KINCSEK ŐRZŐJE

150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum

Az Erkel Ferenc Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, Mogyoróssy János, a múlt értékeinek megőrzése iránt elkötelezett gyulai nemesember, gazdatiszt 1868-ban hozta létre. A múzeum alapításának 150 éves évfordulója alkalmából nyílt időszaki kiállítás a gyűjtemény jeles darabjai mellett eddig be nem mutatott műtárgyakat tár a közönség elé.

A tárlat célja a múzeum sokszor viszontagságos történetének, munkatársai áldozatos munkájának, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és általuk a térség történelmének méltó bemutatása.

A Kincsek őrzője az állandó kiállítás egyedi modernségéhez igazodva épült. A múzeum történeti, régészeti és néprajzi szakágának műtárgyait modern, 21. századi interaktív eszközökkel, installációkkal, látványos vizuális hatásokkal hangsúlyozva mutatja be. A történeti gyűjtemény gazdag fotótárából származó válogatott felvételek érdekes részletei például egy mobil applikáció segítségével tűnnek elő. A múzeum korábbi épületeit úgy fedezhetjük fel, ha az épületek makettjeit a térképen egykori helyükre tesszük. Gyulán és környékén gyűjtött népdalokat, interjúfelvételeket hallgathatunk nem szokványos eszközökön, amit aztán méhkeréki román tánclépések tanítása egészít ki.

A gyulai múzeum teljes gyűjteményének bemutatása természetesen lehetetlen. A kiállítás készítői ezért a gyűjtemény legérdekesebb, leglátványosabb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb történettel bíró műtárgyait teszik ez alkalommal közszemlére.

Ilyen például az a színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott. Itt találkozhat először a közönség azzal az 1849. január 1-én kelt Erkel kézirattal is, amit szeptember elején mutattunk be a sajtónak.

Ilyen például az a színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott. Itt találkozhat először a közönség azzal az 1849. január 1-én kelt Erkel kézirattal is, amit szeptember elején mutattunk be a sajtónak. A tárlat megtekintői találkozhatnak azzal a bronz sisakkal is, ami 1872-ben került elő Endrődnél, s ami 1874-ben az elsők között jutott a gyulai múzeum tulajdonába. A kora vaskori sisak több mint 2500 éves, s megjárta az 1889-es párizsi világkiállítást is.

A tárlat megtekinthető 2018. szeptember 8 - 2019. szeptember 8. között, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont nyitvatartási idejében.Helló ősz! ajánlatunkban Gyulai Várfürdő belépővel az időszaki tárlat megtekintése díjtalan.

Jegyár
800Ft/fő
Gyulakult

Aktuális programok

Száz és száz esemény a magyar kultúra városában. Bővebb infók a művelődési ház rendezvényeiről, az Almásy-kastélyhoz, a várhoz, az Erkel emlékházhoz köthető történésekről és az Erkel Ferenc Múzeum érdekességeiről, a Vigadó, a Rondella Terasz programjairól, a Kohán Képtár kiállításairól, a Ladics-ház történeteiről, mindenről, ami gyulai.
Aktuális programokért, irány a gyulakult.hu
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Ajánlott minimum felbontás : 1366x768