Időszaki kiállítás

AZ ELTEMETETT VÁR

A gyulai vár palánkerődítéseinek kutatása

Az időszaki kiállítás a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeiről számol be úgy, hogy a felhasznált tudományos módszerek ismertetése mellett a már ismert képi és írásos forrásokat is bemutatja.

A tárlat magáról a kutatásról, annak szerteágazó vizsgálati területeiről és azok bizonyos nehézségeiről szól, bepillantást engedve az ásatások mindennapjaiba, és a feltárásokat követő feldolgozásba is, azt érzékeltetve, hogy a munka még messze nem zárult le.

A kiállítás a jelenleg ismert eredményeket és a rendelkezésre álló, részben restaurált leletanyag egy részét hivatott bemutatni, a teljes kutatási programnak mintegy „munkaközi állapotát” rögzítve. S bár a kutatók továbbra sem merik véglegesen megrajzolni a gyulai várat a végvári időkben körülvevő palánkerődítés teljes értékű képét, a tárlaton láthatók lesznek olyan eredmények is,

amelyek nem csupán a korábbiakhoz képest, hanem önmagukban is jelentős újdonságnak számítanak – mondjuk az 1566. évi ostrom egyes részleteinek tekintetében.
Az összeállítás az állandó kiállításnál megtapasztalt kreativitással nyúl a mai technikai eszközökhöz. Ez azonban nem öncélú: a mai környezetbe helyezve, a látogató számára is érthető és értelmezhető viszonyítási pontok megadásával mutatja be a több száz évvel ezelőtti várost és várat.

A tárlat megtekinthető 2017. december 5 - 2018. augusztus 20. között, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont nyitvatartási idejében.Helló nyár! ajánlatunkban Gyulai Várfürdő belépővel az időszaki tárlat megtekintése díjtalan.

Jegyár
800Ft/fő
Gyulakult

Aktuális programok

Száz és száz esemény a magyar kultúra városában. Bővebb infók a művelődési ház rendezvényeiről, az Almásy-kastélyhoz, a várhoz, az Erkel emlékházhoz köthető történésekről és az Erkel Ferenc Múzeum érdekességeiről, a Vigadó, a Rondella Terasz programjairól, a Kohán Képtár kiállításairól, a Ladics-ház történeteiről, mindenről, ami gyulai.
Aktuális programokért, irány a gyulakult.hu


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. Ajánlott minimum felbontás : 1366x768